Het is niet de bedoeling om hier met allerhande brood- of ovenrecepten uit te pakken, maar een website over een houtoven zonder recept voor houtovenbrood is ook maar niets.
Dit basisrecept kan zowel voor het brood in de houtoven als voor het brood in de elektrische oven gebruikt worden.
Dit recept is goed voor vier broden en kan in één maal met een deegkneder bewerkt worden. Wil ik in de houtoven brood baken dan, moet ik dit twee keer aanmaken. De houtoven kan 8 broden bevatten.
1 kg witte bloem of tarwebloem.
1,4 kg combinatie van roggemeel, volkorenmeel, zes granenmeel, maïsmeel, zonnepittenbloem enz. Je kiest zelf of je mengt naar eigen goedvinden.
+/- 50 g gist, afhankelijk van hoe oud de gist wel is. Heel verse gist iets minder, iets oudere gist iets meer. Ofwel gebruik je +/- 25 g gedroogde gist.
50 à 60 g vetstof. Ik gebruik hiervoor ofwel vloeibare bakboter, maar meestal olijfolie.
2 klontjes suiker.
+/- 1,4 liter lauw water, afhankelijk van de zwaarte van het gebruikte meel.
Twee koffielepels zout.
Voor notenbrood vul ik dit aan met circa 300 g gemalen noten.